Changing the Alsa mixer channel from PCM to main using Xine

other problems with configuration of mms

Moderator: Moderator

flovo
Posts: 2
Joined: Tue Dec 30, 2008 10:29 pm

Changing the Alsa mixer channel from PCM to main using Xine

Postby flovo » Tue Dec 30, 2008 10:41 pm

Hi all,

could somebody please tell me how to change the alsa mixer channel which is controlled by volume up/down/mute in MMS?
It currently controls the PCM channel but I need it to control the main channel.
This is a 1.1 rc9 Xine based installation.

TIA & regards, Florian

lorenzodes
master
Posts: 772
Joined: Sun Mar 11, 2007 4:50 pm
Location: move.l 4.w,a6

Re: Changing the Alsa mixer channel from PCM to main using Xine

Postby lorenzodes » Wed Dec 31, 2008 9:30 am

Good question. I have the same problem (i.e. I am trying to figure out how to set volume for spdif output).

The xine audio plugin in mms uses xine_set_param(stream, XINE_PARAM_AUDIO_VOLUME, volume) to set the current volume. This means that the whole volume control depends on Xine and not on mms. You could try playing with the config file in $HOME/.xine/.
"I’m not frightened of dying, anytime will do, I don’t mind. Why should I be frightened of dying? There’s no reason for it, you gotta go sometime"

User avatar
Uatschitchun
Overlord
Posts: 3189
Joined: Tue Dec 06, 2005 6:55 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Changing the Alsa mixer channel from PCM to main using Xine

Postby Uatschitchun » Sun Jan 04, 2009 11:00 am

Afaik it's not possible to change volume of spdif ... or am I wrong here?
Lg
Roman

lorenzodes
master
Posts: 772
Joined: Sun Mar 11, 2007 4:50 pm
Location: move.l 4.w,a6

Re: Changing the Alsa mixer channel from PCM to main using Xine

Postby lorenzodes » Sun Jan 04, 2009 11:19 am

Uatschitchun wrote:Afaik it's not possible to change volume of spdif ... or am I wrong here?


Not for digital audio streams. However it should be possible for PMC streams. At least this is what I know.
"I’m not frightened of dying, anytime will do, I don’t mind. Why should I be frightened of dying? There’s no reason for it, you gotta go sometime"

flovo
Posts: 2
Joined: Tue Dec 30, 2008 10:29 pm

Re: Changing the Alsa mixer channel from PCM to main using Xine

Postby flovo » Sat Jan 17, 2009 10:18 am

I started xine(-ui),
changed the config mode to Master Of the Known Universe,
restarted xine(-ui),
set Audio => Alsa Mixer Device to Master,
SUCCESS, thank you!


Return to “other”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest